Jadłospis
Jadłospis od 08.12 do 12.12.2025 r.
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi 230 g,
(alergen: laktoza, gluten)
pieczywo mieszane 45 g, (alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
indyk z pasieki 10 g,
rzodkiewka 10 g,
herbata miętowa z miodem 150 g,
jabłka 40 g,
Zupa: pomidorowa na mięsie z zacierką
i pietruszką zieloną250 g,
(alergen: seler, gluten, laktoza)
II danie: gulasz wieprzowy
w sosie własnym 90 g, (alergen: gluten)
kasza wiejska 60 g, (alergen: gluten, laktoza)
ogórek kiszony 40 g,
kompot owocowy 200 g,
banan 40 g,
Rogal śniadaniowy 45 g,
(alergen: gluten)
z masłem czekoladowym 7g,
(alergen: laktoza)
sok naturalnie tłoczony jabłkowo- gruszkowy 150 g,
WTOREK
Bułki grahamki i kajzerki 45 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
talerz twarożków 20 g,
różne smaki do wyboru (alergen: laktoza)
kakao na mleku 150 g,
(alergen: laktoza)
gruszki 30 g,
Zupa: rosół na mięsie z lanym ciastem
i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, jaja, gluten )
II danie: udziec kurczaka z pieca 80 g,
ziemniaki 100 g,
kapusta czerwona z jabłkiem 50g,
kompot owocowy 200 g,
marchewka do chrupania 10 g,
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
pasta śniadaniowa z wędliny
10 g, (alergen: laktoza)
papryka czerwona 8 g,
herbata malinowa z miodem
150 g,
ŚRODA
Pieczywo mieszane 45 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
sałata roszponka 3 g,
polędwica schabowa 10 g,
jajko gotowane 8 g, (alergen: jaja)
ogórek zielony i kiełki 10 g,
kawa na mleku 150 g,
(alergen: laktoza, gluten)
chrupki bananowe 8 g,
Zupa: żurek śląski na żeberkach
z ziemniakami i majerankiem 250 g,
(alergen: seler, laktoza)
II danie: pulpety w sosie pomidorowym
80 g, (alergen: jaja, gluten, laktoza)
ryż paraboliczny na sypko 60 g,
surówka z białej kapusty z marchewką, koperkiem i olejem z ziołami 60 g,
kompot owocowy 200 g,
Budyń waniliowy na mleku
150 g, (alergen: laktoza)
wafle ryżowe z masłem 25 g, (alergen: laktoza)
mandarynki 20 g,
CZWARTEK
Zupa mleczna z kaszą manną 200 g,
(alergen: laktoza)
pieczywo mieszane 40 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
kiełbasa kminkowa 10 g,
tarty ser żółty 8 g, (alergen: laktoza)
pomidor 10 g,
herbata z cytryną i miodem 200 g,
Zupa: pieczarkowa na mięsie z ziemniakami, śmietaną i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, laktoza)
II danie: makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym 180 g,
(alergen: gluten, laktoza)
kompot owocowy 200 g,
banan 40 g,
Drożdżówka z kruszonką 50g,
(alergen: gluten, laktoza)
sok marchewkowy 150 g,
PIĄTEK
Baton pszenny 45 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
kiełbaski na gorąco 50 g,
ketchup 8 g,
(alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)
kakao na mleku 150 g,
(alergen: laktoza)
plasterki kiszonego ogórka 8g,
Zupa: kalafiorowa na mięsie z makaronem, muszelki i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, gluten, laktoza)
II danie: kopytka leniwe z białym serem
i polewą maślano- miodową 200 g,
(alergen: jaja, laktoza)
kompot owocowy 200 g,
pomarańcze 40 g,
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
sałata zielona 3 g,
schab wędzony 20 g,
pomidor ze szczypiorkiem 10 g,
herbata z cytryną i miodem
150 g,
W nawiasach umieszczono alergeny występujące w potrawach
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków wykorzystano sól sodowo-potasową w ilości 3g/dziecko dziennie oraz przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, wanilia, cukier.
Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu.