Jadłospis

      • Jadłospis od 08.12 do 12.12.2025 r.

      •  

        ŚNIADANIE

        OBIAD

        PODWIECZOREK

        PONIEDZIAŁEK

        Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi 230 g,

        (alergen: laktoza,  gluten)

        pieczywo mieszane 45 g, (alergen: gluten)

          z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        indyk z pasieki 10 g,

        rzodkiewka 10 g,

        herbata miętowa z miodem 150 g,

        jabłka 40 g,

        Zupa: pomidorowa na mięsie z zacierką

         i pietruszką zieloną250 g,

         (alergen: seler, gluten, laktoza)

        II danie: gulasz wieprzowy

         w sosie własnym 90 g, (alergen:  gluten)

        kasza wiejska 60 g, (alergen: gluten, laktoza)

        ogórek kiszony 40 g,

        kompot owocowy 200 g,

        banan 40 g,

        Rogal śniadaniowy 45 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem czekoladowym 7g,

         (alergen: laktoza)

        sok naturalnie tłoczony jabłkowo- gruszkowy 150 g,

         

         

         

        WTOREK

        Bułki grahamki i kajzerki 45 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        talerz  twarożków 20 g,

        różne smaki do wyboru (alergen: laktoza)

        kakao na mleku 150 g,

         (alergen: laktoza)

        gruszki 30 g,

         

          Zupa: rosół na mięsie z lanym ciastem

          i pietruszką zieloną 250 g,

        (alergen: seler, jaja, gluten )

        II danie: udziec kurczaka z pieca 80 g,

           ziemniaki 100 g,

        kapusta czerwona z jabłkiem 50g,

        kompot owocowy 200 g,

        marchewka do chrupania 10 g,

        Pieczywo mieszane 35 g,

        (alergen: gluten)

        pasta śniadaniowa z wędliny

         10 g, (alergen: laktoza)

        papryka czerwona 8 g,

        herbata malinowa z miodem

         150 g,

         

        ŚRODA

        Pieczywo mieszane 45 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        sałata roszponka 3 g,

         polędwica  schabowa 10 g,

         jajko gotowane 8 g, (alergen: jaja)

        ogórek zielony i kiełki 10 g,

        kawa na mleku 150 g,

        (alergen: laktoza, gluten)

        chrupki bananowe 8 g,

        Zupa: żurek śląski na żeberkach

         z ziemniakami i majerankiem 250 g,

        (alergen: seler, laktoza)

        II danie: pulpety w sosie pomidorowym

         80 g, (alergen: jaja, gluten, laktoza)

        ryż paraboliczny na sypko 60 g,

        surówka z białej kapusty z marchewką,  koperkiem i olejem z ziołami 60 g,

        kompot owocowy 200 g,

        Budyń waniliowy na mleku

         150 g, (alergen: laktoza)

        wafle ryżowe z masłem 25 g, (alergen: laktoza)

        mandarynki 20 g,

         

         

        CZWARTEK

        Zupa mleczna z kaszą manną 200 g,

        (alergen: laktoza)

        pieczywo mieszane 40 g,

         (alergen: gluten)

          z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        kiełbasa kminkowa 10 g,

        tarty ser żółty  8 g, (alergen: laktoza)

        pomidor 10 g,

        herbata z cytryną i miodem 200 g,

        Zupa: pieczarkowa na mięsie z ziemniakami, śmietaną i pietruszką zieloną 250 g,

         (alergen: seler, laktoza)

        II danie: makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym 180 g,

         (alergen: gluten, laktoza)

        kompot owocowy 200 g,

        banan 40 g,

        Drożdżówka z kruszonką 50g,

        (alergen: gluten, laktoza)

        sok marchewkowy 150 g,

         

         

         

        PIĄTEK

        Baton pszenny 45 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        kiełbaski na gorąco 50 g,

         ketchup 8 g,

         (alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)

        kakao na mleku 150 g,

        (alergen: laktoza)

        plasterki kiszonego ogórka 8g,

         

        Zupa: kalafiorowa na mięsie z makaronem, muszelki i pietruszką zieloną 250 g,

        (alergen: seler, gluten, laktoza)

        II danie: kopytka leniwe z białym serem

         i polewą maślano- miodową 200 g,

        (alergen: jaja, laktoza)

        kompot owocowy 200 g,

        pomarańcze 40 g,

         

         

        Pieczywo mieszane 35 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        sałata zielona 3 g,

        schab wędzony  20 g,

        pomidor ze szczypiorkiem 10 g,

        herbata z cytryną i miodem

         150 g,

         

         

        W nawiasach umieszczono alergeny występujące w potrawach

        Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

        Do przygotowania posiłków wykorzystano sól sodowo-potasową w ilości 3g/dziecko dziennie oraz przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, wanilia, cukier.

        Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji  jadłospisu.