Jadłospis
Jadłospis od 20.10 do 24.10.2025 r.
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi 230 g,
(alergen: laktoza, gluten)
pieczywo mieszane 35 g, (alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
filet drobiowy 10 g,
rzodkiewka 10 g,
herbata z cytryną i miodem 150 g,
śliwki 30 g,
Zupa: ziemniaczana na mięsie
z włoszczyzną i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, gluten)
II danie: gulasz z cukinią, papryką
i ogórkiem w sosie własnym 90g,
(alergen: gluten)
kasza bulgur 60 g, (alergen: gluten, laktoza)
kompot owocowy 200 g,
banan 40 g,
paluchy pszenno- drożdżowe
30 g, (alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
jogurt owocowy 100 g,
(alergen: laktoza)
WTOREK
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
szynka konserwowa 10 g,
jajko gotowane 8 g, (alergen: jaja)
pomidor i kiełki 10 g,
kawa na mleku 150 g,
(alergen: laktoza, gluten)
chrupki bananowe 8 g,
Zupa: koperkowa na mięsie
z lanym ciastem 250 g,
(alergen: seler, jaja, gluten )
II danie: kotlet z kurczaka 80 g,
(alergen: gluten, jaja), ziemniaki 100 g,
mizeria z jogurtem i koperkiem 50 g,
kompot owocowy 200 g,
jabłka 30 g,
Ciasteczko „Miś Lubiś”
(alergen: gluten, laktoza)
sok naturalnie tłoczony 150g,
marchewka do chrupania 8g,
ŚRODA
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
kiełbaski na gorąco 50 g,
ketchup 8 g,
(alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)
kakao na mleku 150 g,
(alergen: laktoza)
kalarepa do chrupania 8 g,
Zupa: kapuśniak na mięsie
z ziemniakami i majerankiem 250 g,
(alergen: seler, laktoza)
II danie: makaron z białym serem, masełkiem i miodem 180 g,
(alergen: laktoza, gluten)
kompot owocowy 200 g,
melon 30 g,
Pieczywo mieszane 30 g,
(alergen: gluten)
pasta rybna ze śledzia
z pomidorami 20 g,
(alergen: ryby, laktoza)
ogórek kiszony 8 g,
herbata malinowa z miodem
200 g,
CZWARTEK
Jaglanka na mleku 200 g,
(alergen: laktoza)
pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
kiełbasa szynkowa 10 g,
papryka czerwona 8 g,
herbata z cytryną i miodem 200 g,
mandarynki 30 g,
Zupa: rosół z indyka z makaronem
literki i pietruszką zieloną 250g,
(alergen: seler, gluten, jaja)
II danie: bogracz z kluseczkami w sosie własnym 180 g, (alergen: jaja, gluten)
chrupiąca bagietka 20 g,
(alergen: gluten)
kompot owocowy 200 g,
banan 40 g,
Kisiel na soku owocowym
z tartą gruszką 150 g,
wafle ryżowe z musem malinowym 25 g, (alergen: laktoza)
woda źródlana
PIĄTEK
Chałka drożdżowa 30 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
talerz twarożków 20 g,
różne smaki do wyboru (alergen: laktoza)
kakao na mleku 150 g,
(alergen: laktoza)
gruszki 30 g,
Zupa: kalafiorowa na mięsie z ryżem
i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, gluten, laktoza)
II danie: paluszki rybne z fileta 70 g,
(alergen: jaja, laktoza, gluten), ziemniaki 110 g,
sałata lodowa z porem, marchewką
i sosem winegret 50 g,
kompot owocowy 200 g,
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
sałata zielona 3 g,
schab wędzony 20 g,
pomidor koktajlowy 10 g,
herbata miętowa z miodem
150 g,
W nawiasach umieszczono alergeny występujące w potrawach
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków wykorzystano sól sodowo-potasową w ilości 3g/dziecko dziennie oraz przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, wanilia, cukier.
Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu.