Jadłospis

      • Jadłospis od 26.05 do 30.05.2025 r.

      •  

        ŚNIADANIE

        OBIAD

        PODWIECZOREK

        PONIEDZIAŁEK

        Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 200 g,

        (alergen: laktoza, możliwy gluten)

        pieczywo mieszane 35 g,

         (alergen: gluten)

        ser żółty „gouda” 15 g,

         (alergen: laktoza), ogórek zielony 8 g,

        herbata z cytryną i miodem 150 g,

        chrupki bananowe 6 g,

         

        Zupa: ryżowa na mięsie z marchewką

         i pietruszką zieloną 250 g,

        (alergen: seler)

        II danie: sztuka mięsa w białym sosie 70 g, (alergen: gluten, laktoza),  ziemniaki 100 g,

         brokuł i kalafior na ciepło z masełkiem

         i bułką tartą  60 g, (alergen: laktoza, gluten)

        kompot owocowy 200 g,

        jabłka 30 g,

        Chałka drożdżowa 35 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 5 g, (alergen: laktoza)

        i miodem naturalnym 3 g,

        sok naturalnie tłoczony 160 g,

         

         

         

        WTOREK

        Pieczywo mieszane 35 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        kiełbaski na gorąco 50 g,

         ketchup 8 g,

         (alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)

        kakao na mleku  160 g,

        (alergen: laktoza)

        marchewka do chrupania 10 g,

        Zupa: pomidorowa na mięsie z zacierką

         śmietaną i pietruszką zieloną 250 g,

        (alergen: seler, gluten,  laktoza)

        II danie: knedle ziemniaczane ze śliwkami

         i polewą maślano- miodową 180 g,

        (alergen: laktoza, jaja)

        kompot owocowy 200 g,

        arbuz 60 g,

        Chleb mieszany 30 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        paprykarz rybny z ryżem

         i pomidorami 15 g,

        wyrób własny (alergen: ryby)

        ogórek kiszony 8 g,

        herbata malinowa 150 g,

        ŚRODA

        Pieczywo mieszane 35 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        sałata roszponka 3 g,

        szynka wiejska 10 g,

        jajko gotowane 8 g, (alergen: jaja)

        pomidor i kiełki 10 g,

        kawa na mleku 160 g,

        (alergen: laktoza, gluten)

        banan 30 g,

         

        Zupa: jarzynowa na mięsie z ziemniakami,

        śmietaną i koperkiem 250 g,

         (alergen: seler, gluten, laktoza)

        II danie: potrawka z kurczaka w sosie

         własnym 90 g, (alergen: gluten)

        ryż na sypko 60 g, (alergen: laktoza)

        sałata lodowa z kukurydzą i papryką 50 g,

         kompot owocowy 200 g,

        Baton pszenny 30 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        i świeżymi truskawkami 8g,

        lemoniada owocowa 150g,

         

        CZWARTEK

        Bułki kajzerki i grahamki 35 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        i twarożkiem waniliowym 20g,

         (alergen: laktoza)

        kakao na mleku  160 g,

        (alergen: laktoza)

         melon 30 g,

        Zupa: rosół drobiowy z makaronem nitki

         i pietruszką zieloną 250 g,

        (alergen: seler, gluten)

        II danie: filet z miruny panierowany 70 g,

         (alergen: gluten, jaja),   ziemniaki 100 g,

          młoda kapusta z koperkiem 50 g,

        kompot owocowy 200 g,

        rzodkiewka 10 g,

        Pieczywo mieszane 30 g,

         (alergen: gluten)

        pasta z wędliny ze szczypiorkiem 15 g, (alergen: laktoza)

        papryka czerwona 10 g,

        herbata miętowa z miodem 150 g,

         

        PIĄTEK

        Pieczywo mieszane 35 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        jajecznica na maśle

        ze szczypiorkiem 55 g, (alergen: jaja)

        kawa na mleku 160 g,

        (alergen: laktoza, gluten)

        słupki zielonego ogórka 10 g,

         

        Zupa: krupnik na mięsie z ziemniakami

         śmietaną i pietruszką zieloną 250 g,

         (alergen: seler, gluten, laktoza)

         II danie: leczo z parówką, cukinią, papryką

         i pomidorami w sosie własnym 160 g,

         (alergen: gluten)

        chrupiąca bagietka 20 g, (alergen: gluten)

        kompot owocowy 200 g,

        kiwi 10 g,

        serek „danonek” owocowy 50 g,

        (alergen: laktoza)

        ciasteczka owsiane z żurawiną

        30 g, (alergen: laktoza)

        marchewka do chrupania 8 g,

        woda źródlana

         

         


        W nawiasach umieszczono alergeny występujące w potrawach

        Do przygotowania posiłków wykorzystano sól sodowo-potasową w ilości 3g/dziecko dziennie oraz przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, wanilia, cukier.

         

        Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji  jadłospisu.