Jadłospis
Jadłospis od 26.05 do 30.05.2025 r.
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 200 g,
(alergen: laktoza, możliwy gluten)
pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
ser żółty „gouda” 15 g,
(alergen: laktoza), ogórek zielony 8 g,
herbata z cytryną i miodem 150 g,
chrupki bananowe 6 g,
Zupa: ryżowa na mięsie z marchewką
i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler)
II danie: sztuka mięsa w białym sosie 70 g, (alergen: gluten, laktoza), ziemniaki 100 g,
brokuł i kalafior na ciepło z masełkiem
i bułką tartą 60 g, (alergen: laktoza, gluten)
kompot owocowy 200 g,
jabłka 30 g,
Chałka drożdżowa 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 5 g, (alergen: laktoza)
i miodem naturalnym 3 g,
sok naturalnie tłoczony 160 g,
WTOREK
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
kiełbaski na gorąco 50 g,
ketchup 8 g,
(alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)
kakao na mleku 160 g,
(alergen: laktoza)
marchewka do chrupania 10 g,
Zupa: pomidorowa na mięsie z zacierką
śmietaną i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, gluten, laktoza)
II danie: knedle ziemniaczane ze śliwkami
i polewą maślano- miodową 180 g,
(alergen: laktoza, jaja)
kompot owocowy 200 g,
arbuz 60 g,
Chleb mieszany 30 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
paprykarz rybny z ryżem
i pomidorami 15 g,
wyrób własny (alergen: ryby)
ogórek kiszony 8 g,
herbata malinowa 150 g,
ŚRODA
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
sałata roszponka 3 g,
szynka wiejska 10 g,
jajko gotowane 8 g, (alergen: jaja)
pomidor i kiełki 10 g,
kawa na mleku 160 g,
(alergen: laktoza, gluten)
banan 30 g,
Zupa: jarzynowa na mięsie z ziemniakami,
śmietaną i koperkiem 250 g,
(alergen: seler, gluten, laktoza)
II danie: potrawka z kurczaka w sosie
własnym 90 g, (alergen: gluten)
ryż na sypko 60 g, (alergen: laktoza)
sałata lodowa z kukurydzą i papryką 50 g,
kompot owocowy 200 g,
Baton pszenny 30 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
i świeżymi truskawkami 8g,
lemoniada owocowa 150g,
CZWARTEK
Bułki kajzerki i grahamki 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
i twarożkiem waniliowym 20g,
(alergen: laktoza)
kakao na mleku 160 g,
(alergen: laktoza)
melon 30 g,
Zupa: rosół drobiowy z makaronem nitki
i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, gluten)
II danie: filet z miruny panierowany 70 g,
(alergen: gluten, jaja), ziemniaki 100 g,
młoda kapusta z koperkiem 50 g,
kompot owocowy 200 g,
rzodkiewka 10 g,
Pieczywo mieszane 30 g,
(alergen: gluten)
pasta z wędliny ze szczypiorkiem 15 g, (alergen: laktoza)
papryka czerwona 10 g,
herbata miętowa z miodem 150 g,
PIĄTEK
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
jajecznica na maśle
ze szczypiorkiem 55 g, (alergen: jaja)
kawa na mleku 160 g,
(alergen: laktoza, gluten)
słupki zielonego ogórka 10 g,
Zupa: krupnik na mięsie z ziemniakami
śmietaną i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, gluten, laktoza)
II danie: leczo z parówką, cukinią, papryką
i pomidorami w sosie własnym 160 g,
(alergen: gluten)
chrupiąca bagietka 20 g, (alergen: gluten)
kompot owocowy 200 g,
kiwi 10 g,
serek „danonek” owocowy 50 g,
(alergen: laktoza)
ciasteczka owsiane z żurawiną
30 g, (alergen: laktoza)
marchewka do chrupania 8 g,
woda źródlana
W nawiasach umieszczono alergeny występujące w potrawachDo przygotowania posiłków wykorzystano sól sodowo-potasową w ilości 3g/dziecko dziennie oraz przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, wanilia, cukier.
Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu.