Jadłospis

      • Jadłospis od 20.10 do 24.10.2025 r.

      •  

        ŚNIADANIE

        OBIAD

        PODWIECZOREK

        PONIEDZIAŁEK

        Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi 230 g,

        (alergen: laktoza,  gluten)

        pieczywo mieszane 35 g, (alergen: gluten)

          z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        filet drobiowy 10 g,

        rzodkiewka 10 g,

        herbata z cytryną i miodem 150 g,

        śliwki 30 g,

        Zupa: ziemniaczana na mięsie

        z włoszczyzną i pietruszką zieloną 250 g,

         (alergen: seler, gluten)

        II danie: gulasz z cukinią, papryką

        i ogórkiem w sosie własnym 90g,

        (alergen:  gluten)

        kasza bulgur  60 g, (alergen: gluten, laktoza)

        kompot owocowy 200 g,

        banan 40 g,

        paluchy pszenno- drożdżowe

        30 g, (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        jogurt owocowy 100 g,

        (alergen: laktoza)

         

         

         

        WTOREK

        Pieczywo mieszane 35 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

         szynka konserwowa 10 g,

         jajko gotowane 8 g, (alergen: jaja)

        pomidor i kiełki 10 g,

        kawa na mleku 150 g,

        (alergen: laktoza, gluten)

        chrupki bananowe 8 g,

         

          Zupa: koperkowa na mięsie

         z lanym ciastem 250 g,

         (alergen: seler, jaja, gluten )

        II danie: kotlet z kurczaka 80 g,

         (alergen: gluten, jaja),   ziemniaki 100 g,

        mizeria z jogurtem i koperkiem 50 g,

        kompot owocowy 200 g,

        jabłka 30 g,

        Ciasteczko „Miś Lubiś”

        (alergen: gluten, laktoza)

        sok naturalnie tłoczony 150g,

        marchewka do chrupania 8g,

         

         

         

        ŚRODA

        Pieczywo mieszane 35 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        kiełbaski na gorąco 50 g,

         ketchup 8 g,

         (alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)

        kakao na mleku 150 g,

        (alergen: laktoza)

        kalarepa do chrupania 8 g,

         

        Zupa: kapuśniak na mięsie

         z ziemniakami  i majerankiem 250 g,

         (alergen: seler, laktoza)

        II danie: makaron z białym serem, masełkiem i miodem 180 g,

         (alergen: laktoza, gluten)

        kompot owocowy 200 g,

        melon 30 g,

        Pieczywo  mieszane 30 g,

         (alergen: gluten)

        pasta rybna ze śledzia

        z pomidorami  20 g,

         (alergen: ryby, laktoza)

        ogórek kiszony 8 g,

        herbata malinowa z miodem

        200 g,

        CZWARTEK

        Jaglanka na mleku 200 g,

        (alergen: laktoza)

        pieczywo mieszane 35 g,

         (alergen: gluten)

          z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        kiełbasa szynkowa 10 g,

        papryka czerwona 8 g,

        herbata z cytryną i miodem 200 g,

        mandarynki 30 g,

        Zupa: rosół z indyka z makaronem

         literki i pietruszką zieloną 250g,

         (alergen: seler, gluten, jaja)

        II danie: bogracz z kluseczkami w sosie własnym 180 g, (alergen: jaja, gluten)

        chrupiąca bagietka 20 g,

        (alergen: gluten)

        kompot owocowy 200 g,

        banan 40 g,

        Kisiel na soku owocowym

        z tartą gruszką 150 g,

        wafle ryżowe z musem malinowym 25 g, (alergen: laktoza)

        woda źródlana

         

        PIĄTEK

         Chałka drożdżowa 30 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        talerz  twarożków 20 g,

        różne smaki do wyboru (alergen: laktoza)

        kakao na mleku 150 g,

         (alergen: laktoza)

        gruszki 30 g,

         

        Zupa: kalafiorowa na mięsie z ryżem

         i pietruszką zieloną 250 g,

         (alergen: seler, gluten, laktoza)

        II danie: paluszki rybne z fileta 70 g,

        (alergen: jaja, laktoza, gluten), ziemniaki 110 g,

         sałata lodowa z porem, marchewką

         i sosem winegret  50 g,

        kompot owocowy 200 g,

        Pieczywo mieszane 35 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        sałata zielona 3 g,

        schab wędzony  20 g,

        pomidor koktajlowy 10 g,

        herbata miętowa z miodem

        150 g,

         

         

        W nawiasach umieszczono alergeny występujące w potrawach

        Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

        Do przygotowania posiłków wykorzystano sól sodowo-potasową w ilości 3g/dziecko dziennie oraz przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, wanilia, cukier.

        Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji  jadłospisu.