Jadłospis
Jadłospis od 14.07 do 18.07.2025 r.
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
kiełbaski drobiowe na gorąco 50 g,
ketchup 8 g,
(alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)
kawa na mleku 160 g,
(alergen: laktoza, gluten)
marchewka do chrupania 9 g,
Zupa: grochowa na mięsie
z ziemniakami i majerankiem 250g,
(alergen: seler, gluten, laktoza)
II danie: makaron z białym serem,
masełkiem i miodem 200 g,
(alergen: gluten, laktoza)
kompot owocowy 200 g,
arbuz 30 g,
Maślanka owocowa 100 g,
(alergen: laktoza)
bułka cynamonka 50 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
WTOREK
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
pierś z kurczaka gotowana 10 g,
twaróg biały 9 g, (alergen: laktoza)
pomidor i zielona cebulka 9g,
kakao na mleku 160 g,
(alergen: laktoza)
jabłka 30 g,
Zupa: rosół drobiowy z makaronem
nitki i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, gluten)
II danie: gołąbki z mięsem mielonym,
ryżem i kapustą duszone w sosie
pomidorowym 100 g, (alergen: laktoza, gluten)
ziemniaki młode 100 g,
kompot owocowy 200 g,
słupki zielonego ogórka 10 g,
Deser twarogowy z bananem
100 g, wyrób własny
(alergen: laktoza)
kręciołki kukurydziane 10 g,
woda źródlana
ŚRODA
Płatki śniadaniowe z mlekiem
230 g, (alergen: laktoza)
pieczywo mieszane 30 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
dżem 100% owocowy 10g,
herbata z cytryną i miodem 200 g,
rzodkiewka do chrupania 15 g,
Zupa: cebulowa na mięsie z grzankami
i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler)
II danie: kotlecik drobiowy 70 g,
(alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)
ziemniaki młode 100 g,
sałata zielona ze śmietaną 40 g,
(alergen: laktoza)
kompot owocowy 200 g,
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen laktoza)
pieczeń rzymska 10 g,
wyrób własny (alergen: jaja)
pomidor 8 g,
lemoniada z cytryną i miodem
CZWARTEK
Pieczywo mieszane 35 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen laktoza)
sałata zielona 3 g,
polędwica sopocka 10 g,
jajko gotowane i szczypiorek 8 g,
(alergen: jaja)
kawa na mleku 160 g,
(alergen: laktoza, gluten)
kalarepa do chrupania 30g,
Zupa: kapuśniak na mięsie
z kaszą wiejską i koperkiem 250g,
(alergen: seler, gluten)
II danie: knedle ziemniaczane z truskawkami, masełkiem i miodem 200 g,
(alergen: laktoza, jaja)
kompot owocowy 200 g,
banan 30 g,
Budyń waniliowy na mleku
z brzoskwinią 160 g,
(alergen: laktoza, jaja, gluten)
wafle suche tortowe 8 g,
(alergen: gluten)
woda źródlana
PIĄTEK
Chałka drożdżowa 40 g,
(alergen gluten)
z masłem czekoladowym 7g
(alergen laktoza)
mleko 160 g, (alergen: laktoza)
papryka czerwona 8 g,
Zupa: pomidorowa na mięsie z ryżem
i pietruszką zieloną 250 g,
(alergen: seler, gluten, laktoza)
II danie: burgery rybne 70 g,
wyrób własny (alergen: jaja, gluten, ryby)
ziemniaki młode 100 g,
surówka z kapusty pekińskiej 50g,
kompot owocowy 200 g,
Pieczywo mieszane 30 g,
(alergen: gluten)
z masłem 6 g, (alergen: laktoza)
kiełbasa kminkowa10 g,
tarty ser żółty 15 g,
(alergen: laktoza), pomidor 9 g,
herbata z cytryną i miodem
150 g,
W nawiasach umieszczono alergeny występujące w potrawach
Do przygotowania posiłków wykorzystano sól sodowo-potasową w ilości 3g/dziecko dziennie oraz przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, wanilia, cukier.
Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu.