Jadłospis

      • Jadłospis od 14.07 do 18.07.2025 r.

      •  

        ŚNIADANIE

        OBIAD

        PODWIECZOREK

        PONIEDZIAŁEK

        Pieczywo mieszane 35 g,

        (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        kiełbaski drobiowe na gorąco 50 g,

         ketchup 8 g,

         (alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)

        kawa na mleku 160 g,

        (alergen: laktoza, gluten)

        marchewka do chrupania 9 g,

        Zupa: grochowa na mięsie

        z ziemniakami  i majerankiem 250g,     

        (alergen: seler, gluten, laktoza)

        II danie: makaron z białym serem,

         masełkiem i miodem 200 g,

         (alergen: gluten, laktoza)

        kompot owocowy 200 g,

        arbuz 30 g,

         

        Maślanka owocowa 100 g,

        (alergen: laktoza)

        bułka cynamonka 50 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

         

         

        WTOREK

        Pieczywo mieszane 35 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

         pierś z kurczaka gotowana 10 g,

        twaróg biały 9 g,  (alergen: laktoza)

        pomidor i zielona cebulka 9g,

        kakao na mleku  160 g,

        (alergen: laktoza)

        jabłka 30 g,

        Zupa:  rosół drobiowy z makaronem

         nitki i pietruszką zieloną 250 g,      

        (alergen: seler, gluten)

        II danie: gołąbki z mięsem mielonym,

         ryżem i kapustą duszone w sosie

        pomidorowym 100 g, (alergen: laktoza, gluten)

        ziemniaki młode 100 g,

        kompot owocowy 200 g,

        słupki zielonego ogórka 10 g,

        Deser twarogowy z bananem

        100 g, wyrób własny

        (alergen: laktoza)

        kręciołki kukurydziane 10 g,

        woda źródlana

         

        ŚRODA

        Płatki śniadaniowe z mlekiem

         230 g, (alergen: laktoza)

        pieczywo mieszane 30 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        dżem 100% owocowy 10g,

        herbata z cytryną i miodem 200 g,

        rzodkiewka do chrupania 15 g,

        Zupa: cebulowa na mięsie z grzankami

         i pietruszką zieloną 250 g,

         (alergen: seler)

        II danie: kotlecik drobiowy 70 g,

        (alergen: śladowe ilości selera, gorczycy)

        ziemniaki młode 100 g,

        sałata zielona ze śmietaną 40 g,

        (alergen: laktoza)

        kompot owocowy 200 g,

        Pieczywo mieszane 35 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen laktoza)

        pieczeń rzymska 10 g,

        wyrób własny (alergen: jaja)

        pomidor 8 g,

        lemoniada z cytryną i miodem

         

        CZWARTEK

        Pieczywo mieszane 35 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen laktoza)

        sałata zielona 3 g,

        polędwica sopocka 10 g,

        jajko gotowane i szczypiorek 8 g,

         (alergen: jaja)

        kawa na mleku 160 g,

         (alergen: laktoza, gluten)

         kalarepa do chrupania 30g,

        Zupa: kapuśniak na mięsie

         z kaszą wiejską i koperkiem 250g,

        (alergen: seler, gluten)

        II danie: knedle ziemniaczane z truskawkami, masełkiem i miodem 200 g,

        (alergen: laktoza, jaja)

        kompot owocowy 200 g,

        banan 30 g,

         

        Budyń waniliowy na mleku

         z brzoskwinią 160 g,

        (alergen: laktoza, jaja, gluten)

        wafle suche tortowe 8 g,

        (alergen: gluten)

        woda źródlana

         

         

         

        PIĄTEK

        Chałka drożdżowa 40 g,

        (alergen gluten)

        z masłem czekoladowym 7g

        (alergen laktoza)

         mleko 160 g, (alergen: laktoza)

        papryka czerwona 8 g,

         

        Zupa: pomidorowa na mięsie z ryżem

         i pietruszką zieloną 250 g,

         (alergen: seler, gluten, laktoza)

        II danie: burgery rybne 70 g,

         wyrób własny (alergen: jaja, gluten, ryby)

        ziemniaki młode 100 g,

        surówka z kapusty pekińskiej 50g,

        kompot owocowy 200 g,

        Pieczywo mieszane 30 g,

         (alergen: gluten)

        z masłem 6 g, (alergen: laktoza)

        kiełbasa kminkowa10 g,

        tarty ser żółty 15 g,

         (alergen: laktoza), pomidor 9 g,

        herbata z cytryną i miodem

         150 g,

         

         

        W nawiasach umieszczono alergeny występujące w potrawach

        Do przygotowania posiłków wykorzystano sól sodowo-potasową w ilości 3g/dziecko dziennie oraz przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia, oregano, lubczyk, majeranek, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, wanilia, cukier.

        Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji  jadłospisu.